Actuele informatie over dyslexie

 
•  mei 2011: Lancering website ´Werken met dyslexie´
Speciaal voor volwassenen heeft Stichting Taalhulp een website geopend: Werken met dyslexie.

•  april 2011: Stichting Taalhulp in Arnhem
Stichting Taalhulp heeft nu ook een vestiging in Arnhem. Aanmelding kan via het landelijk secretariaat.

•  Kwaliteitscongres Dyslexie 2011
Het NRD (Nationaal Referentiecentrum Dyslexie) organiseert op 30 november 2011 een Kwaliteitscongres Dyslexie: met als thema ´Wat is goed en wat kan beter?´. Voor meer informatie: klik hier.

•  Landelijke symposium Balans over dyslexie
Op donderdag 29 september 2011 organiseert Oudervereniging Balans een landelijke symposium over dyslexie. Het thema is ´Dyslexie, de stand van zaken´, met aandacht voor de driehoek kind/ouder, school en behandelaar. Stichting Taalhulp zal op het symposium aanwezig zijn met een informatiestand. Voor geïnteresseerden: op 30 september volgt een symposium over ADHD/ODD/ASS. Informatie: Landelijke symposia Balans.

•  Nationale Onderwijstentoonstelling, 24-29 januari 2011
Om de twee jaar vindt de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats. De NOT is de grootste vakbeurs voor professionals in het PO, VO en MBO. Stichting Taalhulp was op deze beurs met een stand aanwezig in ´de Dyslexiestraat´. De volgende beurs is in januari 2013, zie NOT-online.

•  juni 2010: Publicatie behandeling van dyslexie
In het Tijdschrift voor Remedial Teaching is een artikel verschenen over de effecten van de behandeling van dyslexie met de F&L-methode van Stichting Taalhulp. Zie ook hieronder: publicatie artikel effectonderzoek. Lees het artikel (pdf) hier.

•  april 2010: Europese dyslexieconferentie in Brugge
Op de conferentie van de EDA (European Dyslexia Association) heeft Sonja Karman enkele presentaties verzorgd over Stichting Taalhulp en de recente effectstudies naar de F&L-methode.

•  november 2009: Artikel over Stichting Taalhulp in Balans Magazine
In het novembernummer van Balans Magazine, het blad van de Landelijke Oudervereniging Balans is een artikel te lezen over Stichting Taalhulp. Zie voor meer informatie over Balans balansdigitaal. Lees het artikel (pdf) hier.

•  augustus 2009: Publicatie artikel effectonderzoek
In het Tijdschrift voor Orthopedagogiek (nr. 48, aug. 2009) is een uitgebreid onderzoek verschenen over de effectiviteit van de F&L-methode. Het onderzoek is van de hand van dr. Martine Gijsel (Radbouduniversiteit Nijmegen). Lees hier het artikel (pdf).

•  Nationaal Referentiecentrum Dyslexie
Stichting Taalhulp is aangesloten bij het NRD. Dit biedt cliënten en verzekeraars de garantie dat Stichting Taalhulp aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Stichting Taalhulp heeft een B-aansluiting: dit is een volledige aansluiting, in tegenstelling tot de Aspirant (A-)aansluiting. Zie voor informatie www.nrd.nu.

•  februari 2009: Oprichting Dysling
Opgericht: DysLing, beroepsvereniging van taalwetenschappers die gespecialiseerd zijn in dyslexie. Dyslexielinguïsten onderzoeken en behandelen dyslexie vanuit een breed taalwetenschappelijk perspectief. DysLing stelt zich ten doel om de kwaliteit van de dyslexiezorg te verbeteren, door deze een meer taalwetenschappelijke basis te geven. Informatie: website Dysling.

•  5 januari 2009: Vergoedingsregeling Dyslexie
In 2009 wordt onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie vergoed voor kinderen van 7 en 8 jaar. In 2010 wordt de regeling uitgebreid naar kinderen van 7, 8 en 9 jaar (per jaar wordt één leeftijdscategorie toegevoegd). Toestemming voor het starten van het traject moet bij de meeste verzekeraars vooraf worden aangevraagd. Hierbij moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zie hier.
Valt u niet onder deze regeling, dan zult u waarschijnlijk zelf moeten betalen. U kunt natuurlijk altijd bij uw verzekeraar informeren naar eventuele mogelijkheden voor vergoeding.


Heeft u nog belangrijk nieuws op het gebied van dyslexie? Laat het ons weten. Stuur ons een e-mail (s.karman@stichtingtaalhulp.nl).